VEGETARIÁNSKÉ EMPANADAS
sobota, dubna 09, 2016
Empanadas, skvělá odpolední svačinka! Recept na těsto jsem převzala z božího blogu Kublanka: nevěděla jsem, jaké těsto se na přípravu empanadas hodí, tak jsem prohledala jejich recepty a našla :) Díky za něj! A protože doma aktuálně nemáme žádné mleté maso, udělala jsem jednoduchou vegetariánskou verzi.
INGREDIENCE
[cca 10 ks]
[těsto]
375 G HLADKÉ MOUKY + na pomoučení
125 G MÁSLA, změklého a na kostičky
8 G SOLI
130 ML VODY
1 VEJCE + 1 LŽÍCE MLÉKA, na potření
PŮL CIBULE, nadrobno
cca 160 G LISTOVÉHO ŠPENÁTU, rozmrazeného
[těsto]
375 G HLADKÉ MOUKY + na pomoučení
125 G MÁSLA, změklého a na kostičky
8 G SOLI
130 ML VODY
1 VEJCE + 1 LŽÍCE MLÉKA, na potření
PŮL CIBULE, nadrobno
cca 160 G LISTOVÉHO ŠPENÁTU, rozmrazeného
cca 140 G SUŠENÝCH RAJČAT, nadrobno
SUŠENÉ BYLINKY, např. oregáno nebo provensálské koření
ČERSTVĚ NAMLETÉ CHILLI
SŮL, PEPŘ
trochu ŘEPKOVÉHO OLEJE
2 UVAŘENÁ VEJCE, natvrdo
SUŠENÉ BYLINKY, např. oregáno nebo provensálské koření
ČERSTVĚ NAMLETÉ CHILLI
SŮL, PEPŘ
trochu ŘEPKOVÉHO OLEJE
2 UVAŘENÁ VEJCE, natvrdo
- Nejdřív si připravte těsto: hladkou mouku prosejte do mísy, přisypejte sůl a připravené máslo. Pořádně zapracujte máslo do mouky. Po částech přidávejte vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte do lednice na 2 hodiny.
- Na řadě je náplň: do pánve kápněte trochu řepkového oleje, přisypejte cibuli a nechejte zesklovatět.
- Mezitím si rozmrazte špenát (pokud pustí vodu, sceďte) a navažte si požadované množství. Jakmile je cibule hotová, přidejte k ní špenát a nadrobno nakrájená sušená rajčata.
- Chvilku povařte a dochuťte bylinkami, solí, pepřem a namletým chilli.
- Až budete mít náplň ideálně dochucenou, sundejte z plotny a nechejte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném vále: v originální m receptu na těsto se rozválí na tloušťku 3 mm. Za pomoci vykrajovátka (já použila poklop z mini stojanu na dort, který mám doma) o průměru cca 14 cm vykrájejte kolečka.
- Do středu dejte trochu náplně a kus uvařeného vejce: okraj nechejte volný (první kousek berte jako testovací - zjistíte, kolik náplně se vám do jednoho kolečka vejde).
- Namočte si prsty do vody, potřete okraj a těsto přehněte přes náplň. Spoj buď seštípejte prsty a okraje empanadas ozdobte (jako na blogu Kublanka) nebo můžete vyzkoušet postup, kterého jsem se držela já (alespoň jsem se o to snažila :D, chce to ještě vymakat). Najdete ho ke konci tohoto videa: Empanada Heaven ... sice je anglicky, ale to v tomto případě rozhodně nevadí :) Domácí těsto bude možná trochu jinak reagovat, ale nebojte se toho!
- Připravené empanadas vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem s mlékem a pečte v troubě dozlatova, cca 25 minut.
0 comments