KRŮTÍ PRSO NA POMERANČÍCH S LETNÍM SALÁTEM

čtvrtek, června 16, 2016

Je to vlastně poprvé, co jsem připravovala krůtí prso v celku. A kombinace s pomerančem se mi zalíbila. Inspirovala jsem se receptem z blogu Salt & Wind, vynechala jsem ale několik ingrediencí a připravila k němu svěží salát s bulgurem. 


INGREDIENCE
[minimálně 4 porce]

1 KRŮTÍ PRSO, cca 1 kg bez kůže
2–3 LŽIČKY SOLI
3 STROUŽKY ČESNEKU
POMERANČOVÁ KŮRA, z 1 a 1/2 pomeranče
25 G TYMIÁNU, balení celých snítek
ČERSTVĚ MLETÝ PEPŘ

3 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE
1 CIBULE
VODA


[NA POTŘENÍ]
ŠŤÁVA Z 1/2 POMERANČE
1 KOLEČKO POMERANČE
1 LŽÍCE MEDU

[SALÁT] 
1 HRNEK BULGURU
1 HRST BABY ŠPENÁTU
1 GRANÁTOVÉ JABLKO
1 ŠALOTKA
SŮL, PEPŘ
OLIVOVÝ OLEJ
ŠŤÁVA Z 1/2 POMERANČE


  1. Předehřejte troubu (horkovzdušnou) na 165–170 °C. Krůtí prso můžete rozdělit na dvě části (mé se totiž už od začátku trochu rozpadalo, ale uvidíte). Papírovou utěrkou ho vysušte a zasypejte lžičkou soli.
  2. Stroužky česneku rozdělte na čtvrtiny, přendejte do hmoždíře, přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru, několik otrhaných větviček tymiánu, čerstvě namletý pepř a lžičku soli. Vše společně pomačkejte a promíchejte.
  3. Krůtí prso pokapejte 1,5 lžící olivového oleje a rozetřete do masa. Maso přendejte do pekáčku a směs z pomerančové kůry rozetřete po povrchu masa. Nechte odležet asi 20 minut.
  4. Do pekáčku přidejte cibuli nakrájenou na plátky, zbylý tymián a kolečko pomeranče - rozdělené na čtvrtiny. Vše podlijte trochou vody a maso ještě zakápněte zbylým olivovým olejem.
  5. Zakryjte alobalem a pečte cca hodinu až hodinu a čtvrt.
  6. V misce smíchejte šťávu z poloviny pomeranče a med - šťáva by měla být opravdu tekutá. Po hodině pečení maso odkryjte a potřete šťávou z medu. Teplotu zvyšte na 190 °C a zvrchu zapečte ještě asi 15 minut.
  7. Hotové nechte chvíli odležet, poté nakrájejte na plátky a podávejte se salátem: zalijte ještě šťávou z masa.
  8. Ten připravíte snadno: bulgur povařte ve vodě (3 hrnky vody na 1 hrnek bulguru) asi 12 minut. Až bude hotový, můžete ho nechat teplý, ale chutný je i zchlazený vodou.
  9. Bulgur smíchejte s opraným špenátem, granátovými semínky, šalotkou nakrájenou na plátky a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a šťávou z pomeranče.

You Might Also Like

0 comments

"License"

This template is a "modified version" of it's original - which is licensed under GNU General Public License. The only change was made in typography due to language incompatibility of the original font.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...