SHIRATAMA DANGO
neděle, července 10, 2016
Blog Mlsný králík z rýžového těsta sleduji už nějakou chvíli a opravdu mě baví. Před pár dny jsem se odhodlala, že konečně zkusím japonské wagashi. Sehnat správné ingredience pro některé recepty z japonské kuchyně je trochu kumšt, ale naštěstí jsou i určité variace (a mimochodem - tady najdete úplně boží seznam ingrediencí a pomůcek, který vám do začátku rozhodně pomůže - bravo :)
Dango jsou kuličky z rýžové mouky, které se mohou podávat všelijak - já jsem použila pouze mouku shiratamako a pokud je dango z ní, tradiční využití je pak trochu odlišné, ale jak jsem se dočetla: Shiratama Dango [širatama dango] můžete jíst i jako klasické Dango. Recept na kuličky jsem převzala právě z blogu Mlsný králík, je skvělé, že ho na svém blogu má tak podrobný (díky moc!) a sladkou omáčku jsem odkoukala ze stránky Just One Cookbook.
[cca 9 kuliček]
50 G RÝŽOVÉ MOUKY SHIRATAMAKO
1 LŽIČKA CUKRU
30–60 ML VODY
[sladká sójová omáčka]
2 a 1/2 LŽÍCE CUKRU, moučka
1/2–1 LŽÍCE SÓJOVÉ OMÁČKY, japonské
1/2 LŽÍCE MIRIN
2 LŽÍCE VODY
- k zahuštění -
1/2–1 LŽÍCE ŠKROBU, já použila bramborový
1/2–1 LŽÍCE VODY, tu smícháte se škrobem
1 LŽIČKA CUKRU
30–60 ML VODY
[sladká sójová omáčka]
2 a 1/2 LŽÍCE CUKRU, moučka
1/2–1 LŽÍCE SÓJOVÉ OMÁČKY, japonské
1/2 LŽÍCE MIRIN
2 LŽÍCE VODY
- k zahuštění -
1/2–1 LŽÍCE ŠKROBU, já použila bramborový
1/2–1 LŽÍCE VODY, tu smícháte se škrobem
- Mouku shiratamako smíchejte s cukrem a přilévejte vodu (tu přilévejte opravdu opatrně, jinak to s ní velmi snadno můžete přehnat - těsto by mělo být podobné modelíně, nemělo by se drolit, ale ani roztékat...kuličky by zkrátka měly držet tvar).
Můžete případně přidat trochu vody nebo mouky, pokud to s jednou ze surovin přeženete. - Jakmile dosáhnete požadované konzistence, těsto rozdělte na stejné kousky a vytvarujte z nich kuličky (já jich zvládla asi 11, dvě jsem po uvaření snědla jen tak).
- Do vroucí vody přendejte všechny kuličky a vařte, v podstatě dokud nevyplavou na povrch. Až začnou všechny plavat na hladině, povařte je ještě asi 1 minutu a pak ihned přendejte do ledové vody.
- Sceďte a můžete konzumovat (originálně by se tento druh neměl napichovat na špejle, ale jíst spíše jako ozdoba různých pokrmů nebo další ingredience v polévkách aj. ... nicméně já jsem to zkusila a jednotlivé kuličky pak potřela sladkou sójovou omáčkou).
- Sladká sójová omáčka: V rendlíku smíchejte cukr, sójovou omáčku (já dala si tak 3/4 lžíce), mirin, vodu a dejte vařit. Jakmile začne omáčka lehce vřít, přilijte škrob smíchaný s vodou (množství uzpůsobte hustotě omáčky - nejdřív dejte méně, poté kdyžtak zahustěte o něco víc) a nechte dobře rozpustit. Vařte dál: dokud omáčka dostatečně nezhoustne (já jsem možná rendlík z plamene sundala příliš brzo, ještě by to trochu zhoustnutí chtělo). Poté sundejte z plamene a potřete připravené kuličky.
Pokud byste se drželi tradičního receptu na Dango na špejli a použili tuto sladkou omáčku, mohli byste říct, že dlabete takzvané Mitarashi Dango! :)
0 comments