POLÉVKA S NUDLEMI, HOVĚZÍM & KLÍČKY
neděle, října 30, 2016
Já se těch polévek nikdy nepřejím! Jakmile cítím vývar a vidím misku plnou nudlí, naprosto šílím. Nemluvím ale o klasické polévce s nudlemi od babičky (na které není vůbec nic špatného!), nýbrž o vývaru na asijský způsob! A jednu takovou polévku jsem nám včera s bráchou připravila k obědu - domácí vývar, ploché nudle, tenké plátky hovězí svíčkové a další dobroty. Prostě sen!
[2–4 porce]
vývar
vývar
500 G DRŮBEŽÍCH KRKŮ
cca 2 L VODY
1 ČESNEK
2 CIBULE, malé
1 a 1/2 LŽIČKY SOLI
SÓJOVÁ OMÁČKA
MIRIN
1 ČERVENÁ CIBULKA, malá
2 SVAZKY NUDLÍ, plochých
cca 20 PLÁTKŮ HOVĚZÍ SVÍČKOVÉ, velmi tenkých
2 VEJCE
SMĚS KLÍČKŮ (baby mungo, čočka, vojtěška)
VÝHONKY ČERVENÉ ŘEPY
JARNÍ CIBULKA
ŘASA NORI, menší plátky
SŮL, PEPŘ
cca 2 L VODY
1 ČESNEK
2 CIBULE, malé
1 a 1/2 LŽIČKY SOLI
SÓJOVÁ OMÁČKA
MIRIN
1 ČERVENÁ CIBULKA, malá
2 SVAZKY NUDLÍ, plochých
cca 20 PLÁTKŮ HOVĚZÍ SVÍČKOVÉ, velmi tenkých
2 VEJCE
SMĚS KLÍČKŮ (baby mungo, čočka, vojtěška)
VÝHONKY ČERVENÉ ŘEPY
JARNÍ CIBULKA
ŘASA NORI, menší plátky
SŮL, PEPŘ
- Začněte samozřejmě vývarem. Drůbeží krky zalijte vodou, přidejte oloupanou cibuli, dále česnek a osolte.
- Vařte pozvolna na středním plameni alespoň 1 hodinu (u nás to bylo na indukci na šestce). Poté vývar sceďte (náš byl mastnější, ale ničemu to nevadilo), dochuťte sójovou omáčkou a vínem mirin.
- Přisypejte do něj červenou cibulku nakrájenou na kolečka a zahřívejte na nízkém plameni, ať se vám nevyvaří.
- Ve stejnou chvíli dejte vařit nudle (podle návodu, já měla napsáno 5 minut) a vajíčka - také cca 5 až 6 minut (záleží na vás, jak moc tekutý chcete žloutek).
- Mezitím si osolte a případně opepřete tenké plátky hovězí svíčkové. Až budete mít hotové nudle i vejce, pokrájejte si jarní cibulku, připravte si klíčky, výhonky i řasy.
- Vývar znovu přiveďte k varu a velmi rychle v něm povařte plátky masa - bude stačit opravdu jen malá chvilička, když budete mít maso tence nakrájené.
- Do misek naservírujte nudle, naaranžujte plátky masa a zalijte horkým vývarem.
- Polévku doplňte o jarní cibulku, klíčky a plátky řas. Vše dovršte vejcem a lehce zasypejte výhonky červené řepy.
2 comments
Pokud se nepletu, tak toto nejsou udon nudle ani náhodou. Udon nudle jsou kulaté a širší. Ty co máte na obrázku budou spíše Pho. Celkově mi to přijde jako by jste zde skloubila japonský a vietnamský recept.
OdpovědětVymazatAno, děkuji za připomínku - duchem jsem asi stále byla v Japonsku. :) Původně jsem chtěla použít udon, pak jsem vzala jiné, ale zapomněla recept upravit - nevím, kde jsem při psaní nechala hlavu, udon nudle jím asi už tak často, že je cpu i tam, kam nepatří. :D Ještě jednou děkuji a už jsem vše napravila. ;) Jinak recept je takovou kombinací japonské a vietnamské kuchyně. Hezké svátky! :)
Vymazat